Press

Pressmeddelande 201109

Bostadsminister Per Bolund inviger Circuitus 2.0 i Växjö

Den 12 november 2020 invigs det visionära kretsloppshuset Circuitus 2.0 i Vikensved utanför Växjö. I invigningen, som hålls digitalt, deltar finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund och Kronobergs landshövding Maria Arnholm. Dessutom medverkar Fiskarhedenvillans VD Gunnar Jönsson samt Simone Kreutzer Wesslund och Tommy Wesslund från Intressegrupp Passivhus Sverige.

Circuitus 2.0 är en vision om framtidens hus som nu är förverkligad i Vikensved utanför Växjö. Detta innovativa passivhus förenar cirkulärt tänkande med höga krav på komfort, kvalitet och effektivitet. Husets ekologiska fotavtryck är minimalt i både tillverkning, byggnation och under husets livstid. Hållbara lösningar och material präglar Circuitus 2.0, som till stor del är återvinningsbart.

Bakom byggnationen står ett internationellt projektteam med passivhusexperterna Simone Kreutzer Wesslund och Tommy Wesslund i spetsen. Torsdagen den 12 november kl. 14 invigs huset med en ca 20 min lång online-ceremoni där finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund och Kronobergs landshövding Maria Arnholm medverkar.

Invigningen sker på länk som delas med inbjudna gäster. Anmäl dig till simone@circuitus.se senast 11 november för att få länken. Varmt välkommen!

Pressbilder

Klicka på bilderna för högupplöst version. Fotograf: Laszlo Mag

Pressmeddelande 200604

Taklagsfest för Circuitus 2.0 – en byggrevolution tar form utanför Växjö

I Vikensved utanför Växjö pågår just nu en revolution som ska förändra hela byggbranschen. Här byggs och testas ett enfamiljshus som har landets lägsta värmebehov, och som byggs nästan helt utan materialspill, dessutom på mycket kort tid.

Bakom projektet ligger en grupp passivhusexperter och leverantörer från Sverige och Lettland, med Vikensvedsborna Simone Kreutzer Wesslund och Tommy Wesslund i spetsen. De har tidigare väckt stor uppmärksamhet när de byggde sitt prisbelönta runda passivhus ett stenkast bort. Den 9 juni bjuder de in till taklagsfest med landshövding Maria Arnholm som hedersgäst.

Det nya husets stomme restes under åtta dagar av ett byggteam beståendes av sex personer. Bygget har därmed egentligen tagit sig förbi tidpunkten för taklagsfest som brukar firas när takstolarna är resta och takåsen är lagd. 

– Vi visste att det skulle gå fort, men inte hur fort, berättar Simone Kreutzer Wesslund. Huset byggs som ett lego av element som ser likadana ut. De kommer från fabriken i Lettland med hög prefabriceringsgrad. Vi har inte behövt anpassa någonting på plats.

Kronobergs landshövding Maria Arnholm ser fram emot att studera bygget på nära håll.

– Vi har inte råd att slösa med våra resurser utan behöver producera hållbara bostäder för framtiden, både ur resurs- och energisynpunkt. Det bidrar till att uppnå våra regionala miljömål och jag ska följa detta byggprojekt med stort intresse framöver, säger landshövding Maria Arnholm.

Circuitus-konceptet har utvecklats under ett och ett halvt år av en internationell expertgrupp, med stöd från Boverket. Målet var att skapa ett byggsystem som är effektivt, kvalitetssäkert och hållbart. Konkret innebär det att byggtiden på arbetsplatsen skulle förkortas betydligt, att materialspillet skulle minskas och att de moment som är avgörande för husets kvalitet och funktion, som lufttätheten, skulle styras upp redan i planerings- och tillverkningsprocessen, istället för att överlåtas till hantverkarnas vilja och kunskap på byggarbetsplatsen.

Circuitus-huset består helt av trä. Stommen är uppbyggd av CNC-frästa väggmoduler i limträ. De är återkommande, som legobitar. Modulerna fästs i en t-profil nertill, och skarvarna lufttätas med tejp. Varje väggmodul har ett utvändigt spår där ett lättregel-element sätts i. Dessa lättreglar utgör sedan facken för isoleringen. Taket är uppbyggt på ett liknande sätt med förkapade takstolar som täcks med lufttäta plywoodskivor. Sedan monteras även här lättreglar vars mellanrum fylls med miljövänlig cellulosaisolering.

Fönstren som är superisolerade treglasfönster med extremt lågt U-värde monteras på ett helt nytt sätt. Istället för att fästa dem direkt i husstommen sätts de in i förtillverkade fönsterboxar som samtidigt utgör fönstersmygen. Detta för att fönstrens anslutning mot väggen brukar ge upphov till otätheter och köldbryggor där värme läcker ut och kyla tränger in. 

Circuitus-huset förses med solceller som ska producera över 5000 kilowattimmar energi per år. En 80 m lång markkollektor förvärmer vinterluften och förkyler sommarluften innan den passerar ventilationsaggregatet med värmeväxlare. Huset kommer att ha ett värmebehov på endast 1600 kWh per år vilket är Sveriges lägsta behovsvärde för ett bostadshus.

Taklagsfesten äger rum i Vikensved 35 tisdagen den 9 juni kl. 15-16.

Program:

Start kl. 15

Björn Elmgren från Smålandsoperan sjunger Toreadorarian.

Simone och Tommy berättar om idén och bygget av Circuitus.

Landshövding Maria Arnholm håller tal.

Simone och Tommy tackar alla byggare med tårta och fikabröd/kaffe.

Björn Elmgren från Smålandsoperan sjunger Vincero.

Slut kl. 16

Presskontakt:

Simone Kreutzer Wesslund
Circuitus AB
Tel. 0470-705174
simone@circuitus.se

Malin Blom
Kommunikationschef Länsstyrelsen i Kronobergs län
Tel. 010-223 74 76
malin.blom@lansstyrelsen.se

Pressbilder

(klicka på bilderna för högupplöst version)

Lufttätande plywood läggs på takstolarna.
Fönstren monteras i en prefabricerad box.
Så kommer det färdiga huset att se ut.

Pressmeddelande 200415

De gör det igen – första spadtaget för ”framtidens hus” i Växjö

För exakt fem år sedan startade bygget av det runda passivhuset Circuitus i Vikensved utanför Växjö. Huset blev internationellt uppmärksammat och vann Växjö kommuns byggnadspris 2016. Nu ska byggherrarna, paret Simone Kreutzer Wesslund och Tommy Wesslund, gå ytterligare ett steg för att skapa ett hållbart samhälle på riktigt.

Att bygga enstaka energieffektiva och klimatsmarta hus räcker inte för att förändra byggbranschen och minska klimatpåverkan, ansåg Simone och Tommy och bildade därför ett byggbolag. Tillsammans med arkitekten Marcus Jansson från Horisont Arkitekter och fönstertillverkaren Krists Slokenbergs från I2 Factory har de utvecklat ett helt nytt och unikt sätt att bygga småhus. Konceptet är hållbart, energi-, tids- och kostnadseffektivt och förenar hög komfort med god design.

”Framtidens människor vill ha dessa hus”

Den 15 april tog stadsarkitekten Henrik Wibroe det första spadtaget till det unika byggkonceptet som omfattar ett antal hustyper samt komplementbyggnader som tillval. Henrik Wibroe ser mycket positivt på att Simone och Tommy återigen tar initiativet för att utveckla ett hållbart byggande, och att de gör det just i Växjö.

– Framtidens människor vill ha dessa hus. Jag tycker att det är jättestort och viktigt för Växjö. Även om vi inte själva är drivande i frågan så sätter Circuitus 2.0 Växjö på kartan igen. Det kan bli något riktigt stort.

Visningshuset i Vikensved utanför Växjö byggs nära det runda passivhuset och kallas för Circuitus 2.0. Det ska bli pilotprojekt för ett antal Circuitus-hus i Sverige. Det unika med husen är att de utmanar byggbranschen.

– Vi hör hela tiden att det inte är möjligt att bygga snyggt, energieffektivt, prisvärt, hållbart och funktionellt samtidigt. Det är antingen snyggt och dyrt eller klimatsmart och tråkigt eller billigt och snabbt. Men vi har tagit fram ett koncept som förenar allting och det hoppas vi att många i Sverige vill ha, säger Tommy Wesslund och pekar på ritningarna.

”Alla ska ha råd att bo hållbart”

Under drygt ett och ett halvt år har utvecklingsgruppen arbetat med att ta fram ett byggnadssätt med litet fotavtryck. Husen är enkla att montera och demontera, de är högkvalitativa i material och design, men enkla när det gäller teknik och drift. Circuitus 2.0 bygger på erfarenheterna från parets första husprojekt för fem år sedan.

– Vi har jobbat mycket med logistik, samordning, kommunikation och arbetsförberedelse för att minska spill av material och tid. På så sätt har vi skapat ett modulbaserat ”legosystem” som ger en hög kvalitet, stor noggrannhet och ett enkelt sätt att bygga, säger Simone Kreutzer Wesslund stolt.

– Alla ska ha råd att bo hållbart i ett Cirucitus-hus och på så sätt kunna bidra till minskad klimatpåverkan och en bättre framtid för våra barn.

I pilothuset i Vikensved kommer intresserade att kunna provbo. Något som också stadsarkitekt Henrik Wibroe kan tänka sig.

– Jag kommer gärna och testar hur det är att bo i huset, helst vintertid!

Presskontakt: Simone Kreutzer Wesslund, simone@circuitus.se, tel 0709-123096

Simone Kreutzer Wesslund och Tommy Wesslund
Tommy Wesslund och Henrik Wibroe
Tommy Wesslund