Stommen – del 3

Den 21 maj, dag 7, skulle Cirucitushuset få sina fönster.

Allt började med en låda, lite som hos Ikea. Lådan byggs ihop och därefter förs den in i fönsterhålet i väggen. Denna box bildar också fönstersmygen och kommer att vara det lufttäta skiktet för fönstermonteringen och mot ytterväggen.

En sammanbyggd fönsterbox.
Boxen utgör smygen.
Lufttät anslutning av fönsterboxen mot ytterväggen.
Fönsterboxen från utsidan.
Färdig smyg.
Ett passivhusfönster.

Fönstren är tunga, framför allt de stora i vardagsrummet som väger 140 kg. Här behövs bra hjälpmedel och 4 personer för att sätta dem på plats.

Varje fönsterlåda får konsoler under, och fönstret monteras enligt anvisningar i lådan. Lufttätheten säkerställs med tejp.

Köksfönster.

Under samma tid gjordes taket vindtätt med ett mycket hållbart och regntätt vindmembran. Det applicerades på lättreglarna nerifrån och upp så att glespanelen kan användas som stege till nocken för komplettering av duken över hela 180m2 yta.

Vindduk och glespanel placeras på taket.
Taket är vind- och regntätt.

Den 22 maj, efter 8 dagar, var lastbilen från Riga komplett tömt, huset var vindtätt, väderskyddat och hela bygglaget stolta och glada över resultatet. Och bygglaget, det var Ugis och Krists från Riga, vår österrikiska snickare Otto, fysioterapeuten Thomas, Tommy och jag.

Ugis, Krists, Simone, Tommy, Otto och Thomas.

Skyddet på panelens insida finns förresten där för att detta är den synliga ytan. När arbetet är klart invändigt tas skyddet bort, och väggarna är färdiga.

Mest imponerad blir man över hur lite spill det blir på ett Circuitus hus. Efter hela stommonteringen är spillet några reglar som kommer att användas till eldkorgen hemma. Även volymen av sopor är på mycket låg nivå, endast 6 sopsäckar (mest emballage). Oavsett om man jobbar utomhus eller inomhus, så är byggplatsen ren och fin, det finns knappt några spån, inget avfall. Även i detta avseende är bygget därmed mycket miljövänligt.

Spillet.

Här kan du se en film om stomresningens tredje del.