Grönt och brunt och mycket vitt

Innan den här bloggen går i mål vill jag lyfta fram några material och känslor lite extra.

Så som vi i vårt runda hus gläds åt humlor på taket ville vi även i Circuitus 2.0 ge naturen en plats där uppe. Tyvärr tillät det branta huvudtaket inte sedum ovanpå, men våra komplementbyggnader fick en grön mössa.

Allt som behövs till ett sedumtak.
Plywood, papp, fleece, sedum.
Nu kan humlorna komma!
Två glada trots tungt jobb.

På plywooden ligger det papp. Fotplåt och kantavslut monteras och sedan läggs fleecen på. De fina men mycket tunga sedummattorna placeras ovanpå och gödslas med den medlevererade askan. Fint blev det med en gång och Tommy och Thomas fick extra muskler denna dag.

Trallen på plats längs fasaden…
…och runt huset.

Innan solen försvinner och dagarna bli svalare igen tänkte vi att även trallen skulle komma på plats för fina entréer under vinterhalvåret. Kebony blev valet här med, hållbart trämaterial som liksom fasaden ändrar färg från brunt till grått. Den här gången skedde det med en enorm hastighet så att vi kunde följa arbetet utifrån färgmönstret.

Trappan kom färdigmonterad.
Här krävdes produktutveckling. Mer om detta i nästa inlägg!

Inne i huset hände också en del. Vi monterade trappan som kom färdigmonterad från Lettland. Snyggt blev det visserligen, men tyvärr var trappan inte särskilt bekväm att gå i. Ibland går design och funktion inte riktigt hand i hand, men vi vore inte vi om vi inte hade hittat en lösning här med. Mer om vårt utvecklingsarbete kan ni läsa snart.

De första gästerna har varit här.
Fönster med mervärde.
Värmetavla med eget fotomotiv.

Vi fick de första besökarna och lyckades bjuda på kaffe och kaka. Och huset blev varmt av bl. a. vår fina tavla med eget fotografi som ger mysig strålningsvärme via infraröd.
Allt är inte klart med rören och i badrummen, men det börjar kännas som ett hem – ett vackert hem.
Vi antar att vi under hösten kan öppna huset för fler besökare, men innan dess behöver vi vila upp oss lite.

Färdig entré med trall. Till höger ett förråd som komplement.

Även om bilderna och framstegen vi visat här på webben är imponerande och vi är väldigt positiva, så har resan varit tung för oss. Vi trodde att vårt teoretiska utvecklingsarbete de gångna åren innan var tillräckligt långt kommet, men verkligheten visade en helt annan bild. Vi var långt ifrån klara och behövde jobba i två parallella världar – utveckling, inköp, nya ritningar och beräkningar på ena sidan och sedan själva byggandet på andra sidan. Man tror i början att man är stark, men ansvaret och ekonomin är en stor belastning utöver allt annat.

Glada, stolta och lite trötta byggherrar.

Därför är vi nu glada över att se ljuset i slutet av tunneln, och vi är mycket stolta över att vi snart inte är ensamma längre. Vi kommer att vara ett starkt team av många kompetenta och kloka människor som tillsammans skapar ett hållbart samhälle, ett hållbart Sverige.