Stommen – del 1

Den 15 maj startade äntligen äventyret med stommonteringen av det första Circuitus byggsystemet.

Med regnprognos för hela helgen krävdes logistik och en fuktsäker plats för förvaring av allt material som kom med lastbilen från Riga.

T-profiler utlagda för montering.
Kontroll att stålprofilerna stämmer i höjd.

Vi började med att placera T-profiler på betongplattan. Detta moment kräver stor noggrannhet, en tolerans på maximalt 2mm är tillåten vilket måste kontrolleras regelbundet med lasern. De kommande Circuitus ”legobitarna” är framtagna med CNC-maskin och passar på millimetern exakt. Först när profilerna var komplett infästa med skruvar i betongen kunde stomresningen börja.

Första väggpanelen satt!

Den första väggpanelen i västra gaveln fästes med specialskruv och bulldog i T-profilen, därefter följde innerväggarna. Den 16 maj fortsatt vi med montage av ytterväggspanel, plywood, hammarband och mellanbjälklag. Bit för bit växte det fram en stabil Circuitus-stomme, så exakt och precis att man knappt kunde tro sina ögon när man kollade med vattenpasset.
Vi kom fram till gaveln dag 2.

Vägg- och hörnpanel.
Västra gaveln.
Installation av innervägg.
Skruv och bulldog för infästning.
Montering av hammarband.
Mellanbjälklaget i form av en ”legobit” passade perfekt.
Vattenpasset visar hur otroligt exakt konstruktionen är.

Den 17 maj var väggarna helt färdigmonterade och resterande hammarband var satt, nu kunde vi stabilisera väggarna inför takstolsmonteringen.

Takstolarna krävde en bra planering och 4 man för att dra upp och placera dem på hammarbandet, men mallen och färdigkapade reglar gjorde arbetet effektivt. Varje takstol fick en ljudisolering nedanför, som tejpades innan takstolen restes.

Takstolsmontage.
Sista takstolen placeras.
Ljuddämpande isolering under varje takstol.
Sista takstolen reses.

6 takstolar sattes under regndagen den 17 maj och de sista 10 stycken sattes i solen dagen efter med bra flyt. Vad mycket skillnad det ändå är när man har solen med sig!

Vi kunde ha firat taklagsfest efter endast 3 dagar, men målet var att väderskydda huset då vi ju alla vet hur obeständigt vädret kan vara denna årstid i Växjötrakten.

Här kan du se en film om stomresningens första del.