Interiör – luft in men inte ut

Mera trä skulle det bli! Vi fortsatte jobba med de fina limträpanelerna som också finns på den bärande stommen. Nu skulle resterande paneler monteras med spikpistolen och på så sätt utgöra finishen interiört. Här inne behövs varken målning, spackling, gipsskivor eller tapeter. Endast de rena och vackra träytorna ska synas.

Limträpanel.
Limträpanel monteras mot stora loftet.
Montage av limträpanel.

Bit efter bit spikades ihop, och efter 2 dagar var alla levererade limträpaneler på plats. Nu saknas enbart de specialanpassade bitarna uppe på loften, de kommer förhoppningsvis med sista leveransen.

Limträpanelen klar.
Sovrummet med panel och dörr.
Fin träfinish.

Vi fortsatte med både el- och ventilationsarbetena. Tommy kunde placera sina don. Inte lätt att hitta snygga don, men till slut fann vi en leverantör från Finland som erbjöd designen vi sökte.

Tilluftsdon i sovrum.

Nu blev det en sista nyhet för snickare Otto: Fibopaneler skulle monteras i badrum och wc/dusch! Vi har valt detta system för att det är av trä och för att det består av ihopsatta täthetsskikt. Systemet ersätter flera arbetssteg i badrummet och passar väl med vårt koncept att fokusera på trä. Man kan välja Fiboskivor med 100-tals olika motiv, vissa ser ut som kakel, andra är abstrakta. Även trä-betong eller cementutseende finns att välja. Otto jobbade två långa dagar med att montera badrumsskivorna. Tommy tätade skenorna enligt anvisning för att få ett godkänt täthetsskikt och ett hållbart badrum. Mycket fint blev det, tycker vi.

Fibopanel i badrummet.
Fibo i stora badrummet.
Fibopanel i wc.
Fibopanel i wc och dusch.

Så klart skulle vi även göra en lufttäthetsmätning, så Emil kom på besök och installerade sin Blower door. Vi försökte hitta läckage men hittade ett sådant endast vid inkommande solelkablar där tomröret behövde tätas. Hur mycket vi än letade så hittade vi inga fler läckage! Emil sade att detta var det tätaste hus han provtryckt. Ett resultat som är 10 gånger bättre än i konventionella hus. Vi var inte jätteförvånade men däremot jättenöjda!

Blower door-utrustningen monteras.
Blower door-fläkten.
Så här ser det ut på insidan.
Och på utsidan.
Läckagesökning pågår.
Solelkablar behövde tätas.

Nu vet vi också att lufttäthetslösningen med plywood och tätning av skarvarna samt fönsterlådor och dörrtrösklar som vi har kämpat med är helt rätt utförda och dessutom kommer att hålla i många, många år.

Nu kvarstår bara en blogg med kompletteringar. Vi saknar några leveranser som blivit försenade p.g.a. corona, och några mindre jobb kvarstår. Sedan är Circuitus 2.0 klart för inflyttning och det ser vi mycket fram emot! Vi kan då erbjuda er att komma och titta, eller att stanna lite längre och provbo.

Vi vill så gärna visa upp hur fint det kan vara att bo hållbart, energieffektivt och klimatmedvetet!

Rep istället för talklist.