Stommen – del 2

Efter en mycket god farmorsfika började arbetet den 18 maj med lufttätning av väggarna, samt komplettering av skruvar i alla anslutningar. Det krävs ett noggrant arbete, men tätningen är enkelt att säkerställa. Anslutningen mot betongen kräver en primer innan den dubbla tejpen viks enkelt mot ytterväggarna.

Lufttät anslutning mot plattan.
Primer till betongen.
Anslutningen mot betongen är lufttät.
Skarvarna tejpas noggrant.
En lufttät yttervägg.

Parallellt började vi med att väderskydda taket med 18mm plywood-skivor ovanpå takstolarna. Skivorna är färdigkapade från fabriken i Riga med ”hona och hane” för att enkelt kunna appliceras på lättreglarna. Plywooden bildar takets lufttäthetsskikt.

Plywood placeras på takstolarna.

En ”dubbelstege” underlättar nu att applicera lufttäthetstejpen samtidigt på båda sidorna på skarvarna tills alla skivor är täta. Detta arbete tog ca. 1,5 timmar.

Plywooden är klar. Dubbelstegen har underlättat arbetet och gjort det säkrare.
Plywoodens skarvar lufttätas med tejp.

Den 19 maj var huset helt väderskyddat. Utsikten från nocken över omgivningen var fantastisk!

När den bärande delen var klar och lufttät kunde den isolerade delen placeras. På taket är det vanliga lättreglar som med start vid gaveln applicerades med cc avstånd 600mm för att på så sätt utforma facken till isoleringen. Alla lättreglar är färdigkapade och även här bidrar stegen till ett effektivt montage. En dubbelhäftande tejp sätts utvändigt på lättreglarna, vilket underlättar appliceringen av vindduken i nästa steg.

Placering av lättreglar på nocken.
Alla lättreglar monterade på nocken.

I väggarna har samtliga paneler ett spår där prefabricerade ”halva” lättreglar sätts i, detta går snabbt, inget spill, inga extra mätningar.

Montage av lättregel i väggen.
Färdiga lättreglar i yttervägg.

Här kan du se en film om stomresningens andra del.