Stommen – del 4
Efter åtta intensiva arbetsdagar har vi nu minskat på takten och styrkan på Circuitus-arbetsplatsen. Med två man och en kvinna fortsätter vi till nästa steg.
Den 25 – 27 maj jobbade vår snickare Otto, med assistans av Thomas och Simone, med komplettering av facken över och under fönstren med lättreglar och plywood. Dessa fack ska snart fyllas med cellulosa-isolering. Här kände vi att detaljerna behöver utvecklas vidare, det var mycket pusselarbete och ”lösa på plats”, som lätt kan prefabriceras istället. Detta är noterat för kommande projekt.
Måndagen den 25 maj kom Björn från InviSense och vi placerade fuktsensorer i väggarna där isolering kommer att finnas i framtiden. Vi vill mäta och kontrollera fukthalten under driften av huset, vilket vi nu lätt kan göra via en scanner. Allt dokumenteras i tillhörande app. Även detta är en del av en byggnads hållbarhet, tycker vi.
Nu behöver även väggarna få sitt vindskyddsskikt och vi valde 4,5mm Cembrit-skivor. Montaget startade tisdagen den 26 maj. Det dammade lite vid sågningen av skivorna, men hanteringen, placeringen och tätningen gick som på räls. Det vi upptäckte var dock att den lettiska plywooden är mycket hårdare än väntat, och skruvandet i lättreglar gav Otto och Thomas lite extra muskulatur i armarna. En synpunkt vi har skickat till Lettland för vidareutveckling, man ska inte glömma helheten. Vi har valt att skruva allt återanvändningsbart material som vi anser skulle kunna demonteras och användas igen, därav lite extra ”handarbete” nu under byggnation.
Efter en långhelg fortsatte vi bygget den 1-3 juni med montage av resterande fibercementskivorna.
För ytterligare driftsäkerhet monterade vi en luftspaltsventil längst ner på väggarna. Det är ingen vanlig ventil utan en med många finesser. I och med att ventilen består av ett nät förhindras att gnistor och lågor tränger in i byggnaden, och den skyddar samtidigt mot skadedjur. Där har Eld och Vatten verkligen tagit fram en mycket viktig produkt, inte minst för trähus.
Näst sista skruvjobbet för denna vecka var montaget av glesen för fasadinfästningen. Vi har denna gång bestämt oss för att inte använda träreglar som gles utanpå vindstopparen, utan perforerade stålprofiler. Detta för att ge fasaden ytterligare fuktsäkerhet, och man slipper en extra regel för luftning av ytterväggen, då vi har valt stående träpanel som ytskikt.
Innan Otto tog ledigt inför sin dotters bröllop avslutade han takarbetena med att skruva vertikala 70 reglar för takets luftning. 400 skruvar totalt blev det, sade han. Tur att Thomas fanns som stark medhjälpare.
Cellulosaisoleringen, gjort av återvunna Aftonbladet och Expressen, anlände. Ingen liten mängd, när man ser det så här samlat utanför huset, men återvunnet papper känns ”tryggt” att ha i både väggar och tak.
Fredagen den 4 juni kom Jakob och Marcus från Isoleringslandslaget för att utföra just detta jobb, att blåsa in cellulosa i 113 fack på 420mm tjocka ytterväggar och 64 fack på taket (dessa är hela 600mm tjocka).
Vid torrt väder tar isoleringsarbetet 2,5 dagar, men så mycket tur hade vi inte. Först måndagen den 8 juni kunde vi avsluta arbetet med att fylla taket på ett fuktsäkert sätt.
Nu känner vi oss redo att ta emot 50 anmälda gäster och fira taklagsfest imorgon 9 juni. Det blir spännande!
Se filmen från stommonteringen, etapp 4!