Efter tre månader
Efter de tre första månaderna (ett vinterkvartal) ser vi tydligt vad som fungerar och ännu inte fungerar i passivhuset.
Vi har mätt upp olika värden sedan inflyttningen i november, detta är de aktuella siffrorna efter tre månader, Atemp = 176,5m2 (Aref = 161,9m2):
Husets värmebehov nov-jan: 2003 kWh = 12,37kWh/m2 (beräknat enl. PHPP med 20 graders inomhustemperatur: 10,20 kWh/m2 och med 22 grader: 12,10 kWh/m2)
Genomsnittligt effektbehov: 7 W/m2
Husets köpta energi för värme, varmvatten och fastighetsel nov-jan: 1210 kWh = 6,85 kWh/m2 (beräknat är 16,30 kWh/m2år för hela året utan solceller)
Därav förbrukade värmepumpen nov-jan: 990 kWh = 5,61 kWh/m2år
hushållsel nov-jan: 706 kWh = 4,00 kWh/m2år
Våra egna komfortkrav: Som inomhustemperatur ville vi ha 22 grader istället för beräknade 20 grader. Under den första månaden behövde byggnaden lite extra energi för laddning av värme.
Vi älskar att bada i badkaret och det händer minst tre gånger per vecka. Golvvärme i badrum och köket samt handdukstorkare ligger på 23 grader.
Teknisk status: Solcellerna är tyvärr fortfarande inte inkopplade för en elproduktion som täcker behovet. Mätningen för tilluftsbatteriet sitter på fel sida och måste kopplas om. Markkollektorn fungerade korrekt först efter andra månaden.
Det vi också kände de första veckorna var att när solen är borta och man inte har radiatorer så saknar man strålningsvärmen. Vi har därför satt in en bioetanol-kamin i sällskapsrummet som vi tände i cirka en timme när det var som kallast. Denna vackra Cupola gav oss både lite strålning och en extra mysfaktor mellan soffan och matbordet. När man bor ute på landet är det dessutom en bra säkerhet i händelse av elavbrott.
Nu när vårsolen har kommit på morgonen och ger oss dessa vackra bilder är det dock den bästa strålningen man kan tänka sig, och värmesystemet är då helt avstängt.
På plan 2 har vi jobbat vidare och murat in skorstenen runt kaminen. Det blev en lyckad finish i mitten, i hjärtat av vinterträdgården.