Circuitus efter första året – myt, vision och sanning

Nu har det gått ett helt år sedan vi flyttade in i vårt runda Circuitus-hus. Vi har upplevt sommaren med 30 grader utomhus och vintern med 18 grader under noll.

Vi har varit med om hårda höststormar, isiga vinternätter och fuktiga midsommarkvällar, men oavsett vad som hände utomhus så hade vi samma klimat inne. Kan det stämma? Och är det anmärkningsvärt?
Ja, tycker vi, för att det är ett helt nytt sätt att bo och leva, helt oberoende av vad som händer utanför dörren.

Just för att huset är så väl inpackat i isoleringen, för att fönstren är så lufttäta och av så hög kvalitet och för att ventilationen ger både frisk luft och värme, eller passiv kyla vid behov, har vi haft mellan 22 och 25 grader inomhus och frisk luft med låg ppm-halt året runt.

Många har frågat oss om vi har ändrat vårt beteende och jag kan nu säga ”ja”, det har jag. Jag har slutat bry mig om att vädra, att sänka eller höja temperaturen, att släcka lampor eller akta mig för andra energikrävande aktiviteter. Ja, jag har börjat ”slösa energi”, just för att det är så små mängder, nästan oavsett vad man gör och för att komforten är enastående bara genom att huset är byggt som det är byggt.

img_1580

Ventilationssystem Villa Circuitus 161117

Här nedan redovisas första årets resultat av Circuitus energiförbrukning:

Vi börjar med värmepumpen som har förbrukat 2272 kWh (12,9 kWh/m2år) el för värme och varmvatten under ett helt år och då har vi som sagt inte levt snålt. Familjen badar i snitt 3 gånger per vecka och temperaturen i huset regleras till 22 grader i alla rum utom badrum och WC/dusch som ligger på 23 grader.

Vi hade helt klart kunnat välja direktverkande el och sparat 130 000 kr för anskaffningen av värmepumpen. Förbrukningen hade då varit 5906 kWh istället, vilket i sin tur betyder att det kommer att ta 15 år innan vi kan räkna hem värmepumpen med borrhålet. Men vi lever ju i mer än 15 år till hoppas vi och då kommer det att bli lönsamt inom överskådlig tid. En annan aspekt är helt enkelt att vi inte ville slösa med elen, man skulle ju kunna försörja två passivhus till med den el vi sparar!

Den viktigaste anledningen till att borrhålet har lönat sig är dock förvärmningen och förkylningen av uteluften som har visat sig fungera i alla årstider.

img_1581

Mätresultatet för elförbrukning efter första året –  Villa Circuitus 161117

När vi nu tittar på köpt energi för att jämföra med dagens byggregler som kräver 55 kWh/m2år i köpt energi för småhus i klimatzon III så ligger Circuitus under första året på 18,9 kWh/m2år, dvs. faktorn är nästan 3. Det tillkommer att vi under första halvåret har producerat 2129kWh (– 12,1 kWh/m2år) solel med solceller på taket. Om man räknar av dessa från den köpta energin (vilket egentligen inte är korrekt) är det inte mer än 6,7 kWh/m2 el som vi hittills har påverkat miljön med. Jag vet att det är lite fel uttryckt men tycker det är viktigt att se helheten. Med tanke på att vi nästa år har producerat i ett helt år kan man utgå ifrån att vi kommer att ha mindre köpt energi än producerad energi framöver. Somliga skulle kalla det för plusenergihus. Det gör dock inte vi.

Även vår förbrukning av hushållsel ligger på mindre än hälften än vad statistiken brukar säga. 2395 kWh, vilket motsvarar 13,6 kWh/m2år. Det betyder att vi inte har lagt över uppvärmningen eller satt värmefläktar eller liknade på hushållselen, vilket vi vet görs i vissa fall.

Inget hokuspokus, inga dolda siffror utan detta är den nakna sanningen.

Christer Harrysson, professor i byggteknik på Örebro universitet, har kollat upp runt 300 nybyggda villor och konstaterat att i princip samtliga småhus låg högre än beräknat och högre än dagens energikrav.
Husen han undersökte låg i snitt på 15 000 kWh i köpt energi och detta var nybyggda villor, befintliga hus ligger ofta över 20 000 kWh. (OBS Villa Circuitus med fjärrvärme skulle ligga på 6780 kWh köpt energi)

Har du koll på vad ditt hus kostar under ett års drift och vad energin används till?

För oss var det viktigt att följa upp och vi vet att första året är lite luddigt, tekniken behöver justeras in och byggnaden måste ventileras lite extra. Ändå är vi nöjda med resultatet.

Vi ska också prata om kostnaden för passivhuset.

Villa Circuitus var en investering på 20 000 kr/m2 inkl. moms. Det är så klart inte billigt, men jag kollade med olika småhusföretag, och beroende på vilken hustyp man väljer eller om man ritar upp egna drömmar, vilka tillval man gör o.s.v. så ligger dagens huspriser i Sverige på 18 000-28 000 kr/m2 för ett färdigt hus.

Nej, det är inte sant att energieffektiva lösningar gör en byggnad dyrare, det finns många andra faktorer som spelar in, inte minst utformningen. I vårt fall började merkostnaden redan med markarbetena. Plåtarbetena blev också mycket dyrare än planerat, väderskyddet kostade mycket mer, att vi valde miljövänliga material kostade lite extra, men även logistik och annat byggnadstrassel bidrog till att kostnaden ökade.
Hade vi byggt detta hus i Tyskland eller Italien med samma material och förutsättningar hade vi betalat 25-50 % mindre.

Nej, myten att passivhus är dyrare än vanliga hus verkar ha skapats för att skrämma byggherrar och för att både marknaden och beslutsfattarna saknar kunskap.

Vi hoppas att vi kan bidra med att öka kompetensen, att visa möjligheter och utveckla nya lösningar. Vi var ute på en turné med Bomässan och har föreläst i många olika städer i landet.

139

140

Bomässan i Uppsala.

Har du missat föredraget? Här finns en sammanfattning som pdf.