Första spadtaget är gjort!

Stolta och glada andragångsbyggherrar: Simone Kreutzer Wesslund och Tommy Wesslund

Idag den 15 april tog vi tillsammans med Växjös stadsarkitekt Henrik Wibroe det första spadtaget till bygget av Circuitus 2.0 i Vikensved utanför Växjö. Nu är vi igång med ännu en spännande byggresa!

”Framtidens människor vill ha dessa hus”

Henrik Wibroe ser mycket positivt på att vi nu återigen tar initiativet för att utveckla ett hållbart byggande, och att vi gör det just i Växjö.

– Framtidens människor vill ha dessa hus, säger Henrik. Jag tycker det är jättestort och viktigt för Växjö. Även om vi inte själva är drivande i frågan så sätter Circuitus 2.0 Växjö på kartan igen. Det kan bli något riktigt stort.

Visningshuset ska bli pilotprojekt för ett antal Circuitus-hus i Sverige. Det unika med husen är att de utmanar byggbranschen. Vi hör hela tiden att det inte är möjligt att bygga snyggt, energieffektivt, prisvärt, hållbart och funktionellt samtidigt. Det är antingen snyggt och dyrt eller klimatsmart och tråkigt eller billigt och snabbt. Men vi har tagit fram ett koncept som förenar allting och det hoppas vi att många i Sverige vill ha!

”Alla ska ha råd att bo hållbart”

Under drygt ett och ett halvt år har vår utvecklingsgrupp arbetat med att ta fram ett byggnadssätt med litet fotavtryck. Husen är enkla att montera och demontera, de är högkvalitativa i material och design, men enkla när det gäller teknik och drift. Circuitus 2.0 bygger på våra erfarenheter med vårt första husprojekt för fem år sedan.

Vi har jobbat mycket med logistik, samordning, kommunikation och arbetsförberedelse för att minska spill av material och tid. På så sätt har vi skapat ett modulbaserat ”legosystem” som ger en hög kvalitet, stor noggrannhet och ett enkelt sätt att bygga. Alla ska ha råd att bo hållbart i ett Cirucitus-hus och på så sätt kunna bidra till minskad klimatpåverkan och en bättre framtid för våra barn.

I pilothuset i Vikensved kommer intresserade att kunna provbo. Något som också stadsarkitekt Henrik Wibroe kan tänka sig.

– Jag kommer gärna och testar hur det är att bo i huset, helst vintertid!

Provgropen blev platsen för första spadtaget som ska utmana Byggsverige. Till höger Henrik Wibroe.
Circuitus 2.0 byggs nära det första Circuitus-huset i Vikensved.
Vi gör det igen! Fem år efter första huset är det dags för ett nytt projekt.
Så här stort ska huset bli. (96 kvm för att vara exakt.)
Ser fram emot att provbo: stadsarkitekt Henrik Wibroe vill komma tillbaka i vintertid.