Nu är bygget igång!

spatdtag900x300

I strålande solsken tog Kronobergs landshövding Kristina Alsér det första spadtaget till Villa Circuitus inför drygt åttio gäster. Så här sade hon själv om projektet:

”Detta är en historisk dag där vi allihopa ska bevittna hur det första spadtaget tas för ett alldeles nytt sätt att bygga hus. Det är en stor ära och en förmån att få vara med när modiga och drivna entreprenörer visar riktningen inför framtiden.

Jag tror det är precis den här typen av förebilder som vi behöver. Människor som vågar ta ytterligare ett kliv när det gäller miljö och klimatanpassning. Det här huset är så mycket mer än bara ett hus och ett boende för en ung familj. Det är en vägvisare in i framtiden.”

Även Catharina Winberg från VKAB betonade betydelsen av att bygga hållbart och ekologiskt. Arkitekt Nina Sandahl pratade om ett nytt arbetssätt med helhetsperspektiv och passade på att slå hål på en gammal myt:

”Det finns fördomar att det skulle vara hämmande för kreativiteten att bygga passivhus. Med Villa Circuitus visar vi att det inte stämmer. Den här villan har ett starkt arkitektoniskt uttryck.”

Clas Birgersson från utförande BiWi Bygg avslöjade att man först hade tänkt övertala byggherrarna att bygga ett vanligt hus, men fallit pladask för den originella formen:

”Kunde man bygga Collosseum 70 år efter Kristus kan vi väl bygga ett runt passivhus år 2015!”

Med detta tidsperspektiv i åtanke fylldes också en tidskapsel med typiska föremål, att gräva upp en vacker dag av våra efterföljare.  Att döma av kvalitetskonceptet för Villa Circuitus lär det dröja många decennier innan denna kommer att se dagsljus igen.

_RFR2999 low

Glada byggherrarna Simone Kreutzer och Tommy Wesslund hälsade välkommen

_RFR3008 low

Arkitekt Nina Sandahl, sajt arkitektstudio: Den här resan har vi gjort tillsammans.

_RFR3016 low

Clas Birgersson från BiWi Bygg har skickat sina hantverkare på passivhuskurs inför projektstarten.

_RFR3031 low

”Jag har klippt en massa band, men detta är faktiskt mitt första officiella spadtag.” Kristina Alsér grävde som ett proffs.

tidskapsel

In i tidskapseln åkte bland annat en uttjänt mobiltelefon. Hejdå på ett bra tag!

Foton: Robin Fritzson