• Hyr Circuitus 2.0 och upplev ett passivhus på riktigt

    Vill du uppleva passivhuset med alla sina fördelar? Då ska du bo i ett, om så för en natt! 

    Du kan hyra Circuitus 2.0 för en natt eller en hel vecka. Sängkläder och handdukar ingår.

    300 m bort ligger en badplats och en vacker bokskog med mountainbikeparkour. Till Växjö är det 10 km härifrån, och till Kalmar 90 km. Inom 1-2 biltimmar når du Glasriket, Vimmerby med Astrid Lindgrens Värld och Ullared.

    Boka via info@igpassivhus.se

    Välkommen till ett hus med en komfort du aldrig känt förr!

  • Vårt ”Husdrömmar”-avsnitt är tillbaka på SVT Play

    Nu har vi och vårt runda passivhus åkt upp på SVT Play igen! Vi har nu bott i huset i 5 år och även om vår byggresa blev lite tung så var den värd besväret – vi stormtrivs i vårt hus! Komforten är fantastisk i alla årstider och energiförbrukningen låg. Dessutom har det egna bygget gett oss mycket inspiration, och vi hittade stor potential att vidareutveckla olika byggnads- och tekniska lösningar.

    Se avsnittet här.

  • Dekorativa detaljer i trä ger extra trivsel

    Sista bygg-bloggen före invigningen! Nu är vi på detaljnivå.
    Ljust ska huset vara invändigt, och träet ska synas för att ge en varm och trivsam känsla. Nu har vi monterat lamporna och trappräcket och inrett fina rum som kan fyllas med människor och möbler.

    Utvändigt har huset fått sin inramning klar, i form av ett trädäck med hållbar kebonytrall. Två veckors skruv-arbete ligger bakom oss, och nu saknas bara halkskyddet inför de regniga och mörka novemberdagarna i Växjö.

    Vinterträdgården ligger utanför klimatskalet.

    Ytterligare en highlight till Circuitushusen är den integrerade vinterträdgården som nu är färdigmonterad och ger känslan att vara ”ute” även när säsongen är över. Vinterträdgården ligger utanför klimatskalet och kan nås direkt via terrassdörren.

    Spegeln i badrummet är ingen vanlig spegel utan en värmespegel.

    Fortsätter man längre in i vinterträdgården kommer man till en isolerad bastu. Vi är inte klara med inredningen här ännu, men en lång vinter ligger framför oss, varför då inte inreda en bastu?

    Hållbarhetsdetaljer även på utsidan.

    För att ge utsidan en hållbar karaktär även i de mindre detaljerna har vi byggt några blomsterlådor och monterat pergolor mot vägen. Här kan det i framtiden klättra upp växter och likt sedumtaket bidra till ekologisk mångfald.

    Nu är slutbesiktningen och slutbesked klara, vi har flyttat hit våra kontor och huset är möblerat

    Sedan 2 november har båda företagen, IG Passivhus och Circuitus, följande kontorsadress:
    Vikensved 35, 35592 Växjö

    Välkommen på besök!

  • Grönt och brunt och mycket vitt

    Innan den här bloggen går i mål vill jag lyfta fram några material och känslor lite extra. Se också filmen längst ner i detta inlägg!

    Så som vi i vårt runda hus gläds åt humlor på taket ville vi även i Circuitus 2.0 ge naturen en plats där uppe. Tyvärr tillät det branta huvudtaket inte sedum ovanpå, men våra komplementbyggnader fick en grön mössa.

    Allt som behövs till ett sedumtak.
    Plywood, papp, fleece, sedum.
    Nu kan humlorna komma!
    Två glada trots tungt jobb.

    På plywooden ligger det papp. Fotplåt och kantavslut monteras och sedan läggs fleecen på. De fina men mycket tunga sedummattorna placeras ovanpå och gödslas med den medlevererade askan. Fint blev det med en gång och Tommy och Thomas fick extra muskler denna dag.

    Trallen på plats längs fasaden…
    …och runt huset.

    Innan solen försvinner och dagarna bli svalare igen tänkte vi att även trallen skulle komma på plats för fina entréer under vinterhalvåret. Kebony blev valet här med, hållbart trämaterial som liksom fasaden ändrar färg från brunt till grått. Den här gången skedde det med en enorm hastighet så att vi kunde följa arbetet utifrån färgmönstret.

    Trappan kom färdigmonterad.
    Här krävdes produktutveckling. Mer om detta i nästa inlägg!

    Inne i huset hände också en del. Vi monterade trappan som kom färdigmonterad från Lettland. Snyggt blev det visserligen, men tyvärr var trappan inte särskilt bekväm att gå i. Ibland går design och funktion inte riktigt hand i hand, men vi vore inte vi om vi inte hade hittat en lösning här med. Mer om vårt utvecklingsarbete kan ni läsa snart.

    De första gästerna har varit här.
    Fönster med mervärde.
    Värmetavla med eget fotomotiv.

    Vi fick de första besökarna och lyckades bjuda på kaffe och kaka. Och huset blev varmt av bl. a. vår fina tavla med eget fotografi som ger mysig strålningsvärme via infraröd.
    Allt är inte klart med rören och i badrummen, men det börjar kännas som ett hem – ett vackert hem.
    Vi antar att vi under hösten kan öppna huset för fler besökare, men innan dess behöver vi vila upp oss lite.

    Färdig entré med trall. Till höger ett förråd som komplement.

    Även om bilderna och framstegen vi visat här på webben är imponerande och vi är väldigt positiva, så har resan varit tung för oss. Vi trodde att vårt teoretiska utvecklingsarbete de gångna åren innan var tillräckligt långt kommet, men verkligheten visade en helt annan bild. Vi var långt ifrån klara och behövde jobba i två parallella världar – utveckling, inköp, nya ritningar och beräkningar på ena sidan och sedan själva byggandet på andra sidan. Man tror i början att man är stark, men ansvaret och ekonomin är en stor belastning utöver allt annat.

    Glada, stolta och lite trötta byggherrar.

    Därför är vi nu glada över att se ljuset i slutet av tunneln, och vi är mycket stolta över att vi snart inte är ensamma längre. Vi kommer att vara ett starkt team av många kompetenta och kloka människor som tillsammans skapar ett hållbart samhälle, ett hållbart Sverige. 

  • Interiör – luft in men inte ut

    Mera trä skulle det bli! Vi fortsatte jobba med de fina limträpanelerna som också finns på den bärande stommen. Nu skulle resterande paneler monteras med spikpistolen och på så sätt utgöra finishen interiört. Här inne behövs varken målning, spackling, gipsskivor eller tapeter. Endast de rena och vackra träytorna ska synas.

    Limträpanel.
    Limträpanel monteras mot stora loftet.
    Montage av limträpanel.

    Bit efter bit spikades ihop, och efter 2 dagar var alla levererade limträpaneler på plats. Nu saknas enbart de specialanpassade bitarna uppe på loften, de kommer förhoppningsvis med sista leveransen.

    Limträpanelen klar.
    Sovrummet med panel och dörr.
    Fin träfinish.

    Vi fortsatte med både el- och ventilationsarbetena. Tommy kunde placera sina don. Inte lätt att hitta snygga don, men till slut fann vi en leverantör från Finland som erbjöd designen vi sökte.

    Tilluftsdon i sovrum.

    Nu blev det en sista nyhet för snickare Otto: Fibopaneler skulle monteras i badrum och wc/dusch! Vi har valt detta system för att det är av trä och för att det består av ihopsatta täthetsskikt. Systemet ersätter flera arbetssteg i badrummet och passar väl med vårt koncept att fokusera på trä. Man kan välja Fiboskivor med 100-tals olika motiv, vissa ser ut som kakel, andra är abstrakta. Även trä-betong eller cementutseende finns att välja. Otto jobbade två långa dagar med att montera badrumsskivorna. Tommy tätade skenorna enligt anvisning för att få ett godkänt täthetsskikt och ett hållbart badrum. Mycket fint blev det, tycker vi.

    Fibopanel i badrummet.
    Fibo i stora badrummet.
    Fibopanel i wc.
    Fibopanel i wc och dusch.

    Så klart skulle vi även göra en lufttäthetsmätning, så Emil kom på besök och installerade sin Blower door. Vi försökte hitta läckage men hittade ett sådant endast vid inkommande solelkablar där tomröret behövde tätas. Hur mycket vi än letade så hittade vi inga fler läckage! Emil sade att detta var det tätaste hus han provtryckt. Ett resultat som är 10 gånger bättre än i konventionella hus. Vi var inte jätteförvånade men däremot jättenöjda!

    Blower door-utrustningen monteras.
    Blower door-fläkten.
    Så här ser det ut på insidan.
    Och på utsidan.
    Läckagesökning pågår.
    Solelkablar behövde tätas.

    Nu vet vi också att lufttäthetslösningen med plywood och tätning av skarvarna samt fönsterlådor och dörrtrösklar som vi har kämpat med är helt rätt utförda och dessutom kommer att hålla i många, många år.

    Nu kvarstår bara en blogg med kompletteringar. Vi saknar några leveranser som blivit försenade p.g.a. corona, och några mindre jobb kvarstår. Sedan är Circuitus 2.0 klart för inflyttning och det ser vi mycket fram emot! Vi kan då erbjuda er att komma och titta, eller att stanna lite längre och provbo.

    Vi vill så gärna visa upp hur fint det kan vara att bo hållbart, energieffektivt och klimatmedvetet!

    Rep istället för talklist.
  • Komplementbyggnader – ett måste till varje hus

    Vindskyddad entré.

    Circuitus 2.0 ska inte bara vara ekologiskt och energieffektivt utan även funktionellt och vackert. Rum som inte behöver uppvärmning ”året runt” placerar vi därför utanför klimatskalet, det ger en bra funktion och en vacker gestaltning.

    Stommen till förrådet monteras.
    Stommen till uterummet monteras.

    Till visningshuset har vi i första hand tagit fram följande komplementbyggnader: ett förråd, två vindskyddade entréer, en solavskärmning, ett uterum och en bastu.

    Naturligtvis ska även dessa byggnader vara av hög kvalitet, snabbt monterade enligt ”lego-principen” och i trä. Varje träbit kom färdigkapad och med CNC-maskinen förberedd för snabbt montage och hög kvalitet.

    Så här levererades stommarna till komplementbyggnaderna.
    Lätt att sätta ihop allt.
    Stommonteringen är klar på nordfasaden.
    Förrådet klätt med vindskyddsskivor.
    Förråd med färdig fasad och takinklädnad.

    Solavskärmning.
    Solavskärmning.
    Bastustommen monteras.

    Själva stommonteringen gick på 1,5 dagar, sedan väntade mera ”vanligt” snickararbete igen. Fasadpanelen placerades och taket förbereddes för sedum och plåt. Entréerna och uterummet fick en egen panelgestaltning med liggande panel som målades ljusgrått för att bryta mot husets utseende i övrigt.

    Liggande panel i entrén.

    Och så blev bastun och uterummet isolerade med träull och lufttätt förberedda för panelen.

    Isolerad vägg till uterummet.
    Välisolerad bastu.

    Tyvärr har även vi fått lite leveransproblem p.g.a. av Coronasituationen i världen. För att göra huset helt klart saknas glasen till glasverandan och några andra material som vi hoppas kunna få under september månad.

  • Interiör – varför träet ska vara synligt i ett Circuitus hus

    Trä är ett fantastiskt material, speciellt inne i huset. Lukten och utseendet skapar behagliga känslor och trivsel. Vi valde att göra träet synligt och att ge materialet rum i hela huset. Massiva trägolv, köksinredning, väggpanel, innerdörrar med karm – en varm träkaraktär vart man än tittar.

    Golvisolering i stora rummet.

    Men vi börjar från början. När träullsisoleringen var på plats, samt installationer och el placerade i tak, väggar och golv kunde vi börja med att ”klä in huset”.

    Golvläggning i stora rummet.
    Golvet i sovrummet.

    Efter isoleringen av sovrumsgolvet fick Simone prova att lägga trägolvet själv. Första gången är alltid en utmaning, men det gick bra och stoltheten efter 6 timmars arbete syntes i hennes ansikte. Nu är det bara att fortsätta även när ryggen strejkar…bara loften, kontor och stora rummet kvar, men det skulle gå ändå.

    Otto hann klart med sista takpanelen innan semestern.

    Innan vi gick på semester ville vi ha klart stora rummets innertak. Världens duktigaste snickare Otto hann precis med den sista panelen, fredagen den 10 juli.

    Efter semestern startade vi om med ny energi. Vi var så ivriga att vi faktiskt började en vecka tidigare än tänkt, den 27 juli.

    Artis hjälpte till med golvet.

    Golvisoleringen i stora rummet tog bara några timmar och sedan kom Artis och hjälpte till med trägolvet. För att det fina golvet även ska vara fint även framöver vaxades det två gånger. Nu är det skyddat för lång tid.

    Golvvaxning pågår.
    Golvet vaxat och klart i stora rummet.

    Vi valde massiva limträpaneler i taket även till sovrum och badrum. Dessa spikades upp nu, och ytter- och innerdörrar monterades. Ja, även här blev det massivträ, det ska inte snålas med hållbarhet och kvalitet tycker vi. Lite speciella är också låsen till innerdörrarna där magneter gör stängningen tystare och mjuk.

    Takpanelen i limträ sätts upp.
    Takpanelen i sovrummet är klar.
    Montage av innerdörr.
    Så här ser innerdörren med magnetlås ut.

    Nu kunde köket monteras. Det massiva köket, måttanpassat och med vackra och funktionella detaljer, monterades på 1,5 dagar. De färdigmonterade skåpen placerades och dörrarna monterades. Ett unikt kök med många fina finesser stod klart för hushållsapparaterna som kom en vecka senare. Spisen med inbyggd fläkt, höga skåp med mycket förvaring, ett extra utfällbart bord på gaveln och det rostfria tvättstället är några av de genomtänkta lösningarna.

    Köksskåpen är anpassade till taklutningen.
    Kökslådor med träkänsla.
    Montage av köksön.
    Köket monterat och klart.
    Nu har också vitvarorna kommit på plats.

    Vi är mycket nöjda med resultatet!

  • Interiör – innerväggar, installationer och mer isolering

    Parallellt med jobbet med fasaden och taket hände det även en del inomhus.

    Vi har placerat innerväggar till loftet, isolerat installationsväggar och innerväggar och byggt bjälklaget till den andra loftdelen.

    Loftets bjälklag med balkskor.
    Innerväggar till loftet byggs.

    Plywooden placerades på en sida väggen innan elektrikern kom och monterade eluttag och brytare samt förberedde för LED-belysningen. Det var ett snabbt och enkelt jobb som pågick i endast 3 dagar, tack vare en noggrann planering av all el som drogs genom takstolarna utan att bryta lufttäthetsskiktet.

    Montage av innerväggar.
    Isolering av innerväggar.

    Loftbjälklaget fick sin ljudisolering, ett mycket genomtänkt ”floor” system där 35mm reglar och 38mm hård träullsisolering sätts ihop ”flytande”, helt utan skruvar.

    Golvisolering på loftet.
    Isolerar också mot ljud.

    Rörinstallationen pågick under 2 dagar och flytspacklet i badrum och WC blev klart på samma tid.

    Badrummet med flytspackel.

    Tommy fick äntligen vara i sitt esse och syssla med ventilation! Det tog honom blott 2 dagar att placera aggregatet och att montera till- och frånluftskanaler. Isoleringen av kanaler gjorde han på bordet, och sedan kunde han lätt montera ihop allting i takstolarna mot norr. En enkel och genomtänkt planering och samlad placering av frånluftsrummen bidrar till en effektiv ventilationslösning.

    Enkel installation av ventilation och el.

    När el och ventilation är klara kan takpanelen monteras, men detta kommer att ske först nästa vecka.

  • Utvändigt skikt

    Efter taklagsfesten började vår snickare Otto med montaget av Kebony-panelen. Då våra Circuitus-hus ska vara lätta att demontera valde vi även här att skruva fasaden istället för att spika. Förborrning krävdes, men med erfarenhet och bra teknik löstes även detta snabbt av Otto, Thomas och Simone. Otto har verkligen känsla för detaljer. Vindskivan, nocken, fönsternischen – allt blev otroligt vackert. 

    Fasaden skruvas på jämn nivå.
    Första fasaden med Kebony är klar.

    Då huset kommer att få en del komplementbyggnader som uterum, förråd, bastu och vindskyddande entréer har inte alla delar av huset fått en stående Kebonyfasad, utan där blir fasaden annorlunda.

    Kebony är en värme- och alkoholbehandlad furu som är underhållsfri i många decennier. Efter något år kommer den bruna färgen att skifta till grått.

    Hela huset klätt med Kebony-fasad.

    Placeringen av det utvändiga skiktet har visat sig vara ett ganska vanligt snickarjobb med mycket mätande och sågande. Här ser vi potential till utveckling för de kommande Circuitus-husen.

    Med några veckors försening och efter en del utredningsarbete kom plåttaket och takavvattningen till vår byggplats.

    Detalj takavvattning.
    Detalj fönsterbleck

    Vi har valt ett klick-plåttak med integrerade solceller mot söder, ett ”Solarroof”. Det tog en dag att förbereda plåten vid vindskivan, avslutningen och anslutningarna, samt tre dagars montagejobb tills klick-plåttaket satt på huset. Den 26 juni monterade Otto nockplåten, då kändes taket ”nästan” klart.

    Detalj vindskiva

    Kvarstod montage av konsoler, optimerare och anslutningen av dessa samt en täckplåt för skydd under driften. Thomas kopplade samman de 68 solcellerna med 34 optimerare, och elektrikern Per satte ihop hela systemet. Om allt går bra kommer taket att producera cirka 5000kWh per år, det blir mer än husets årsförbrukning.

    Med detta jobb kunde det utvändiga arbetet avslutas lagom till sommaren.

    Thomas ansluter optimerarna.
    Konsoler och täckplåt.