• Nu är tomten byggklar

  Nu har vi röjt klart på tomten där vi ska bygga vårt pilot- och visningshus. Dags för grävmaskinen att sätta tänderna i marken! Byggstarten är planerad om 2-3 veckor.

  Här reser vi under våren ett Circuitus 96 med tilläggsmodul samt med bastu och cykelförråd. Huset ska användas till forskning och utvärdering av det nya modulbaserade byggnadssättet. Vi kommer att anordna visningar och även erbjuda att provbo i huset.

 • Circuitus ett A-klassat hus

  Vi har energideklarerat vårt runda passivhus och som förväntat är det ett A-klassat hus även enligt de nya energikraven. Den faktiska energianvändningen ligger på 17 kWh per kvadratmeter och år. Den specifika energianvändningen (normalårskorrigerad) är 19 kWh per kvadratmeter och år. Schablonvärdet för varmvattenanvändning enligt Sveby, d.v.s primärenergitalet med geografisk justeringsfaktor, är 31 kWh per kvadratmeter och år.

  Som A-klassat hus räknas hus vars energianvändning är mindre än 50% av dagens lagkrav enligt BBR (Boverkets riktlinjer), för närvarande 90 kWh/m2år. Dock är energin inte det enda som är viktigt utan även trivseln inomhus, hållbarheten och skötselbehovet. Under de senaste fem åren har vi haft ett mycket bra inomhusklimat oavsett årstid. Inte heller det mörka och solfria vädret de senaste månaderna har påverkat husets prestanda. Värmepumpen är det enda vi haft strul med, två gånger behövde delar av pumpen bytas ut eller lagas.

  Solcellerna producerar som förväntat inte mer än 3000 kWh per år, det är läget som gör det och bara att acceptera. Men eftersom vi enbart förbrukar 6500 kWh per år för allt inklusive hushållsel, elbilsladdning och utebelysning gör det inte så mycket för oss att elproduktionen är mindre. Vi är runtom nöjda med Circuitus och ser nu fram emot att erbjuda våra nya Circuitus-hus till hela Sverige.

  Se energideklarationen

 • Vi deltar i Earth Week 28 mars – inställt!

  OBS, Earth week-evenemangen i Växjö kommun är inställda på grund av smittorisk.

  Den 28 mars kl. 10-15 kan du träffa oss på Växjö stadsbibliotek! Vi deltar i Earth Week-mässan som ingår i årets hållbarhetsvecka. Kl. 14.00-14:45 föreläser vi om Circuitus – det runda passivhuset som fick Växjös byggnadspris 2016 och om det nya Circuitus-konceptet som börjar byggas från april 2020. Kom och prata hållbart boende med oss!

  Hållbarhetsveckan avslutas med WWF:s Earth Hour lördag 28 mars klockan 20.30-21.30. Temat för Earth Week 2020 är Tillsammans för det hållbara samhället.

 • Circuitus har fått sitt passivhuscertifikat

  På Passivhus- och hållbarhetskonferensen i Laholm fick Circuitusserien sitt passivhuscertifikat för komponenter. Certifikatet överlämnades av grundaren till Passivhaus Institut Darmstadt, professor Wolfgang Feist. Det togs emot av representanter för projektgruppen: Simone Kreutzer och Tommy Wesslund för Circuitus AB och Krists Slokenbergs för Passive House Factory. Ur certifikatet framgår att U-värdet för fönstret inkl. montering är 0,65 W/m2K. Konstruktionen är fri från köldbryggor. Här kan du se hela certifikatet och här finns en video från presentationen som arkitekt Marcus Jansson och tillverkare Krists Slokenbergs höll på konferensen i Laholm.

 • Den 11 maj premiärvisar vi första husmodellen på Bomässan Sydöland

  Lördagen den 11 maj deltar vi i Bomässan Sydöland. Vi kommer att presentera vårt koncept Circuitus med små designade ekopassivhus som alla har råd med. Konceptet utvecklas med stöd från Boverket och i samarbete med Smart Village. Kl. 15.45 blir det premiärvisning av den första husmodellen!

  Tid: Lördag 11 maj 2019 (mässa kl. 10-17)
  Plats: Medborgarhuset, Grönhögen 145.

  Se hela programmet här.

  15.45 – 16.30Passivhus – vad är det? Genom smart design, högvärdig stomme och enkel teknik kan man minimera värmeförluster och maximera solvinster och på så sätt spara stora mängder energi i våra bostäder. Simone Kreutzer från Intressegruppen Passivhus ger oss en premiärvisning av den nya husmodellen Circuitus: små designade ekopassivhus som alla har råd med.

 • Århundradets värmebölja biter inte på Circuitus

  Den ihållande värmen frestar hårt på våra svenska bostäder just nu. Många har det alldeles för varmt inomhus, och inte heller nattetid går det att vädra sig till någon riktig svalka. Hur klarar Villa Circuitus århundradets värmebölja? Mycket bra, till vår stora glädje! Samma teknik och konstruktion som ger oss jämn värme vintertid ser nu till att vi slipper svettas inomhus. Efter tre månader med sol och flera dagar med utomhustemperaturer över 30 °C är inomhustemperaturen strax över 25 °C. Vi nyttjar våra invändiga solskyddsgardiner i söderläge, och tilluften kyls via borrhålet i marken. Vi har altandörren öppen mest hela tiden, den vägen kommer det in lite varm utomhusluft. Annars hade det varit ännu svalare inne.

   

 • År 2 och vi överuppfyller Boverkets krav med 70 %

  BBR föreskriver en maxgräns för köpt energi (d.v.s. den mängd energi som levereras till byggnaden) på 55 kWh/m2år för nybyggda hus.  Ett värde som det har visat sig att många nya hus inte klarar i verkligheten, utan bara på pappret.

  Två år efter inflyttningen i Villa Circuitus är vår energianvändning 16,6 kWh/m2år, alltså ca 70% mindre än vad Boverket kräver. Dessutom har vi producerat lika mycket el på årsbas med våra solceller vilket innebär att miljöbelastningen från driften av vårt hus är lika med noll.

  Vi har inte snålat på komforten, inomhustemperaturen ligger på 22 grader (resp. 23 grader i badrum och WC).

  När man räknar in hushållselen har vi förbrukat  37,3 kWh/m2år och då är också laddning av vår elbil medräknad.
  Totalt har vi enligt EON förbrukat 6581 kWh under ett år. I gengäld har vi matat in 1893 kWh i EON:s nät, tyvärr utan någon rimlig ersättning.

  Elanvändning och elproduktion totalt under ett år

  Elanvändning och elproduktion per månad

 • Välbesökta Passivhusdagar och Circuitus år 2

  Även i år har vi öppnat dörren till Villa Circuitus under de internationella Passivhusdagarna. Ett 30-tal besökare kom till det runda huset, privatpersoner såväl som studenter från programmen Byggnadsutformning och Byggteknik på Linnéuniversitetet. Framtidens ingenjörer visade stort intresse och ställde många frågor. Konstruktionen, komponenterna, utförandet och tekniken är alla väl beprövade, men nya för besökarna.
  Det känns dock tryggt att veta att just dessa unga yrkesmänniskor är vår framtid och förhoppningsvis kommer att göra mycket bättre. Förståelsen finns, kunskaperna hjälper vi till med, nu gäller det bara att samla erfarenheter.

  I och med Passivhusdagarna 2017 har familjen fullbordat sitt andra år i huset och det är dags för uppföljning igen. Håller konceptet? Hur ser det ut år 2?

  Värmepumpen har förbrukat 1800 kWh för hela årets värme och varmvatten.
  Den totala energianvändningen för allt – värme, varmvatten, drivel för pumpar och fläkten, belysning inne och ute, samtliga hushållsapparater, elbil och elcykel – har uppgått till 5002 kWh i år. Solen svek, vi producerade endast 2800 kWh vilket var en besvikelse.

  Sammanfattningsvis låg Circuitus energianvändning på 28,4 kWh per kvadratmeter och år, och energiproduktionen på 16 kWh/m2år.
  För jämförelse: En vanlig villa idag använder mellan 70-200 kWh energi per kvadratmeter och år.

  Gällande inomhusklimatet ligger temperaturen mellan 22-25 grader året runt. Vi kylar sommartid, även detta ingår i den totala energianvändningen.

  Även nästa år kommer vi att öppna vårt hus för allmänheten, i förhoppning om att kunna nå allt fler som vill bygga energieffektivt och hållbart med tanke på vårt samhälle och jorden vi lånar av.

 • Öppet hus under Passivhusdagarna 2017

  Även i år deltar vi i de internationella Passivhusdagarna! Vi öppnar vårt runda passivhus Villa Circuitus för besökare fredagen den 10 november kl. 11-16. Välkommen!

  Anmäl dig gärna till info@igpassivhus.se.

  Plats: Vikensved 20
  355 92 Växjö

  Kontaktperson: Simone Kreutzer
  simone@igpassivhus.se
  Tel. 0470-705174

  Vill du se hur byggprocessen gick till? Nu finns avsnittet från Husdrömmar där vi var med på SVT Play igen.

  Foto: Tommy Durath