• Grönt och brunt och mycket vitt

  Innan den här bloggen går i mål vill jag lyfta fram några material och känslor lite extra.

  Så som vi i vårt runda hus gläds åt humlor på taket ville vi även i Circuitus 2.0 ge naturen en plats där uppe. Tyvärr tillät det branta huvudtaket inte sedum ovanpå, men våra komplementbyggnader fick en grön mössa.

  Allt som behövs till ett sedumtak.
  Plywood, papp, fleece, sedum.
  Nu kan humlorna komma!
  Två glada trots tungt jobb.

  På plywooden ligger det papp. Fotplåt och kantavslut monteras och sedan läggs fleecen på. De fina men mycket tunga sedummattorna placeras ovanpå och gödslas med den medlevererade askan. Fint blev det med en gång och Tommy och Thomas fick extra muskler denna dag.

  Trallen på plats längs fasaden…
  …och runt huset.

  Innan solen försvinner och dagarna bli svalare igen tänkte vi att även trallen skulle komma på plats för fina entréer under vinterhalvåret. Kebony blev valet här med, hållbart trämaterial som liksom fasaden ändrar färg från brunt till grått. Den här gången skedde det med en enorm hastighet så att vi kunde följa arbetet utifrån färgmönstret.

  Trappan kom färdigmonterad.
  Här krävdes produktutveckling. Mer om detta i nästa inlägg!

  Inne i huset hände också en del. Vi monterade trappan som kom färdigmonterad från Lettland. Snyggt blev det visserligen, men tyvärr var trappan inte särskilt bekväm att gå i. Ibland går design och funktion inte riktigt hand i hand, men vi vore inte vi om vi inte hade hittat en lösning här med. Mer om vårt utvecklingsarbete kan ni läsa snart.

  De första gästerna har varit här.
  Fönster med mervärde.
  Värmetavla med eget fotomotiv.

  Vi fick de första besökarna och lyckades bjuda på kaffe och kaka. Och huset blev varmt av bl. a. vår fina tavla med eget fotografi som ger mysig strålningsvärme via infraröd.
  Allt är inte klart med rören och i badrummen, men det börjar kännas som ett hem – ett vackert hem.
  Vi antar att vi under hösten kan öppna huset för fler besökare, men innan dess behöver vi vila upp oss lite.

  Färdig entré med trall. Till höger ett förråd som komplement.

  Även om bilderna och framstegen vi visat här på webben är imponerande och vi är väldigt positiva, så har resan varit tung för oss. Vi trodde att vårt teoretiska utvecklingsarbete de gångna åren innan var tillräckligt långt kommet, men verkligheten visade en helt annan bild. Vi var långt ifrån klara och behövde jobba i två parallella världar – utveckling, inköp, nya ritningar och beräkningar på ena sidan och sedan själva byggandet på andra sidan. Man tror i början att man är stark, men ansvaret och ekonomin är en stor belastning utöver allt annat.

  Glada, stolta och lite trötta byggherrar.

  Därför är vi nu glada över att se ljuset i slutet av tunneln, och vi är mycket stolta över att vi snart inte är ensamma längre. Vi kommer att vara ett starkt team av många kompetenta och kloka människor som tillsammans skapar ett hållbart samhälle, ett hållbart Sverige. 

 • Interiör – luft in men inte ut

  Mera trä skulle det bli! Vi fortsatte jobba med de fina limträpanelerna som också finns på den bärande stommen. Nu skulle resterande paneler monteras med spikpistolen och på så sätt utgöra finishen interiört. Här inne behövs varken målning, spackling, gipsskivor eller tapeter. Endast de rena och vackra träytorna ska synas.

  Limträpanel.
  Limträpanel monteras mot stora loftet.
  Montage av limträpanel.

  Bit efter bit spikades ihop, och efter 2 dagar var alla levererade limträpaneler på plats. Nu saknas enbart de specialanpassade bitarna uppe på loften, de kommer förhoppningsvis med sista leveransen.

  Limträpanelen klar.
  Sovrummet med panel och dörr.
  Fin träfinish.

  Vi fortsatte med både el- och ventilationsarbetena. Tommy kunde placera sina don. Inte lätt att hitta snygga don, men till slut fann vi en leverantör från Finland som erbjöd designen vi sökte.

  Tilluftsdon i sovrum.

  Nu blev det en sista nyhet för snickare Otto: Fibopaneler skulle monteras i badrum och wc/dusch! Vi har valt detta system för att det är av trä och för att det består av ihopsatta täthetsskikt. Systemet ersätter flera arbetssteg i badrummet och passar väl med vårt koncept att fokusera på trä. Man kan välja Fiboskivor med 100-tals olika motiv, vissa ser ut som kakel, andra är abstrakta. Även trä-betong eller cementutseende finns att välja. Otto jobbade två långa dagar med att montera badrumsskivorna. Tommy tätade skenorna enligt anvisning för att få ett godkänt täthetsskikt och ett hållbart badrum. Mycket fint blev det, tycker vi.

  Fibopanel i badrummet.
  Fibo i stora badrummet.
  Fibopanel i wc.
  Fibopanel i wc och dusch.

  Så klart skulle vi även göra en lufttäthetsmätning, så Emil kom på besök och installerade sin Blower door. Vi försökte hitta läckage men hittade ett sådant endast vid inkommande solelkablar där tomröret behövde tätas. Hur mycket vi än letade så hittade vi inga fler läckage! Emil sade att detta var det tätaste hus han provtryckt. Ett resultat som är 10 gånger bättre än i konventionella hus. Vi var inte jätteförvånade men däremot jättenöjda!

  Blower door-utrustningen monteras.
  Blower door-fläkten.
  Så här ser det ut på insidan.
  Och på utsidan.
  Läckagesökning pågår.
  Solelkablar behövde tätas.

  Nu vet vi också att lufttäthetslösningen med plywood och tätning av skarvarna samt fönsterlådor och dörrtrösklar som vi har kämpat med är helt rätt utförda och dessutom kommer att hålla i många, många år.

  Nu kvarstår bara en blogg med kompletteringar. Vi saknar några leveranser som blivit försenade p.g.a. corona, och några mindre jobb kvarstår. Sedan är Circuitus 2.0 klart för inflyttning och det ser vi mycket fram emot! Vi kan då erbjuda er att komma och titta, eller att stanna lite längre och provbo.

  Vi vill så gärna visa upp hur fint det kan vara att bo hållbart, energieffektivt och klimatmedvetet!

  Rep istället för talklist.
 • Komplementbyggnader – ett måste till varje hus

  Vindskyddad entré.

  Circuitus 2.0 ska inte bara vara ekologiskt och energieffektivt utan även funktionellt och vackert. Rum som inte behöver uppvärmning ”året runt” placerar vi därför utanför klimatskalet, det ger en bra funktion och en vacker gestaltning.

  Stommen till förrådet monteras.
  Stommen till uterummet monteras.

  Till visningshuset har vi i första hand tagit fram följande komplementbyggnader: ett förråd, två vindskyddade entréer, en solavskärmning, ett uterum och en bastu.

  Naturligtvis ska även dessa byggnader vara av hög kvalitet, snabbt monterade enligt ”lego-principen” och i trä. Varje träbit kom färdigkapad och med CNC-maskinen förberedd för snabbt montage och hög kvalitet.

  Så här levererades stommarna till komplementbyggnaderna.
  Lätt att sätta ihop allt.
  Stommonteringen är klar på nordfasaden.
  Förrådet klätt med vindskyddsskivor.
  Förråd med färdig fasad och takinklädnad.

  Solavskärmning.
  Solavskärmning.
  Bastustommen monteras.

  Själva stommonteringen gick på 1,5 dagar, sedan väntade mera ”vanligt” snickararbete igen. Fasadpanelen placerades och taket förbereddes för sedum och plåt. Entréerna och uterummet fick en egen panelgestaltning med liggande panel som målades ljusgrått för att bryta mot husets utseende i övrigt.

  Liggande panel i entrén.

  Och så blev bastun och uterummet isolerade med träull och lufttätt förberedda för panelen.

  Isolerad vägg till uterummet.
  Välisolerad bastu.

  Tyvärr har även vi fått lite leveransproblem p.g.a. av Coronasituationen i världen. För att göra huset helt klart saknas glasen till glasverandan och några andra material som vi hoppas kunna få under september månad.

 • Interiör – varför träet ska vara synligt i ett Circuitus hus

  Trä är ett fantastiskt material, speciellt inne i huset. Lukten och utseendet skapar behagliga känslor och trivsel. Vi valde att göra träet synligt och att ge materialet rum i hela huset. Massiva trägolv, köksinredning, väggpanel, innerdörrar med karm – en varm träkaraktär vart man än tittar.

  Golvisolering i stora rummet.

  Men vi börjar från början. När träullsisoleringen var på plats, samt installationer och el placerade i tak, väggar och golv kunde vi börja med att ”klä in huset”.

  Golvläggning i stora rummet.
  Golvet i sovrummet.

  Efter isoleringen av sovrumsgolvet fick Simone prova att lägga trägolvet själv. Första gången är alltid en utmaning, men det gick bra och stoltheten efter 6 timmars arbete syntes i hennes ansikte. Nu är det bara att fortsätta även när ryggen strejkar…bara loften, kontor och stora rummet kvar, men det skulle gå ändå.

  Otto hann klart med sista takpanelen innan semestern.

  Innan vi gick på semester ville vi ha klart stora rummets innertak. Världens duktigaste snickare Otto hann precis med den sista panelen, fredagen den 10 juli.

  Efter semestern startade vi om med ny energi. Vi var så ivriga att vi faktiskt började en vecka tidigare än tänkt, den 27 juli.

  Artis hjälpte till med golvet.

  Golvisoleringen i stora rummet tog bara några timmar och sedan kom Artis och hjälpte till med trägolvet. För att det fina golvet även ska vara fint även framöver vaxades det två gånger. Nu är det skyddat för lång tid.

  Golvvaxning pågår.
  Golvet vaxat och klart i stora rummet.

  Vi valde massiva limträpaneler i taket även till sovrum och badrum. Dessa spikades upp nu, och ytter- och innerdörrar monterades. Ja, även här blev det massivträ, det ska inte snålas med hållbarhet och kvalitet tycker vi. Lite speciella är också låsen till innerdörrarna där magneter gör stängningen tystare och mjuk.

  Takpanelen i limträ sätts upp.
  Takpanelen i sovrummet är klar.
  Montage av innerdörr.
  Så här ser innerdörren med magnetlås ut.

  Nu kunde köket monteras. Det massiva köket, måttanpassat och med vackra och funktionella detaljer, monterades på 1,5 dagar. De färdigmonterade skåpen placerades och dörrarna monterades. Ett unikt kök med många fina finesser stod klart för hushållsapparaterna som kom en vecka senare. Spisen med inbyggd fläkt, höga skåp med mycket förvaring, ett extra utfällbart bord på gaveln och det rostfria tvättstället är några av de genomtänkta lösningarna.

  Köksskåpen är anpassade till taklutningen.
  Kökslådor med träkänsla.
  Montage av köksön.
  Köket monterat och klart.
  Nu har också vitvarorna kommit på plats.

  Vi är mycket nöjda med resultatet!

 • Interiör – innerväggar, installationer och mer isolering

  Parallellt med jobbet med fasaden och taket hände det även en del inomhus.

  Vi har placerat innerväggar till loftet, isolerat installationsväggar och innerväggar och byggt bjälklaget till den andra loftdelen.

  Loftets bjälklag med balkskor.
  Innerväggar till loftet byggs.

  Plywooden placerades på en sida väggen innan elektrikern kom och monterade eluttag och brytare samt förberedde för LED-belysningen. Det var ett snabbt och enkelt jobb som pågick i endast 3 dagar, tack vare en noggrann planering av all el som drogs genom takstolarna utan att bryta lufttäthetsskiktet.

  Montage av innerväggar.
  Isolering av innerväggar.

  Loftbjälklaget fick sin ljudisolering, ett mycket genomtänkt ”floor” system där 35mm reglar och 38mm hård träullsisolering sätts ihop ”flytande”, helt utan skruvar.

  Golvisolering på loftet.
  Isolerar också mot ljud.

  Rörinstallationen pågick under 2 dagar och flytspacklet i badrum och WC blev klart på samma tid.

  Badrummet med flytspackel.

  Tommy fick äntligen vara i sitt esse och syssla med ventilation! Det tog honom blott 2 dagar att placera aggregatet och att montera till- och frånluftskanaler. Isoleringen av kanaler gjorde han på bordet, och sedan kunde han lätt montera ihop allting i takstolarna mot norr. En enkel och genomtänkt planering och samlad placering av frånluftsrummen bidrar till en effektiv ventilationslösning.

  Enkel installation av ventilation och el.

  När el och ventilation är klara kan takpanelen monteras, men detta kommer att ske först nästa vecka.

 • Utvändigt skikt

  Efter taklagsfesten började vår snickare Otto med montaget av Kebony-panelen. Då våra Circuitus-hus ska vara lätta att demontera valde vi även här att skruva fasaden istället för att spika. Förborrning krävdes, men med erfarenhet och bra teknik löstes även detta snabbt av Otto, Thomas och Simone. Otto har verkligen känsla för detaljer. Vindskivan, nocken, fönsternischen – allt blev otroligt vackert. 

  Fasaden skruvas på jämn nivå.
  Första fasaden med Kebony är klar.

  Då huset kommer att få en del komplementbyggnader som uterum, förråd, bastu och vindskyddande entréer har inte alla delar av huset fått en stående Kebonyfasad, utan där blir fasaden annorlunda.

  Kebony är en värme- och alkoholbehandlad furu som är underhållsfri i många decennier. Efter något år kommer den bruna färgen att skifta till grått.

  Hela huset klätt med Kebony-fasad.

  Placeringen av det utvändiga skiktet har visat sig vara ett ganska vanligt snickarjobb med mycket mätande och sågande. Här ser vi potential till utveckling för de kommande Circuitus-husen.

  Med några veckors försening och efter en del utredningsarbete kom plåttaket och takavvattningen till vår byggplats.

  Detalj takavvattning.
  Detalj fönsterbleck

  Vi har valt ett klick-plåttak med integrerade solceller mot söder, ett ”Solarroof”. Det tog en dag att förbereda plåten vid vindskivan, avslutningen och anslutningarna, samt tre dagars montagejobb tills klick-plåttaket satt på huset. Den 26 juni monterade Otto nockplåten, då kändes taket ”nästan” klart.

  Detalj vindskiva

  Kvarstod montage av konsoler, optimerare och anslutningen av dessa samt en täckplåt för skydd under driften. Thomas kopplade samman de 68 solcellerna med 34 optimerare, och elektrikern Per satte ihop hela systemet. Om allt går bra kommer taket att producera cirka 5000kWh per år, det blir mer än husets årsförbrukning.

  Med detta jobb kunde det utvändiga arbetet avslutas lagom till sommaren.

  Thomas ansluter optimerarna.
  Konsoler och täckplåt.
 • Vi har firat taklagsfest!

  Den 9 juni firade vi taklagsfest för Circuitus 2.0 med ett 50-tal besökare och Kronobergs landshövding Maria Arnholm som hedersgäst. Ett tillfälle att berätta om vår spännande resa och vision med huset och att tacka alla som hjälpt oss.

  Ett stort tack riktades till Otto och Thomas som har spikat och spikat.
  Taklagskransen var på plats.

  Snickarna har på endast 16 dagar rest huset och fått det tätt mot vind och regn samt isolerat. Trots det höga tempot blev arbetet otroligt noggrant utfört, precis som vi planerade!

  Landshövding Maria Arnholm talade.

  Maria Arnholm pratade om hur stolta regionen är över oss och den utveckling vi driver, att vi verkligen går i täten och visar hur mycket bättre det går att bygga. Hon vill gärna komma tillbaka och följer upp vårt arbete.

  För underhållningen stod Björn Elmgren från Smålandsoperan som tog ton uppe från ställningen. En mycket fin eftermiddag som avrundades med tårta!  

  Björn Elmgren framförde två arior.
  Planktårta till alla gäster.
 • Stommen – del 4

  Efter åtta intensiva arbetsdagar har vi nu minskat på takten och styrkan på Circuitus-arbetsplatsen. Med två man och en kvinna fortsätter vi till nästa steg.

  Den 25 – 27 maj jobbade vår snickare Otto, med assistans av Thomas och Simone, med komplettering av facken över och under fönstren med lättreglar och plywood. Dessa fack ska snart fyllas med cellulosa-isolering. Här kände vi att detaljerna behöver utvecklas vidare, det var mycket pusselarbete och ”lösa på plats”, som lätt kan prefabriceras istället. Detta är noterat för kommande projekt.

  Måndagen den 25 maj kom Björn från InviSense och vi placerade fuktsensorer i väggarna där isolering kommer att finnas i framtiden. Vi vill mäta och kontrollera fukthalten under driften av huset, vilket vi nu lätt kan göra via en scanner. Allt dokumenteras i tillhörande app. Även detta är en del av en byggnads hållbarhet, tycker vi.

  Fuktsensor placerade i isoleringsskiktet.

  Nu behöver även väggarna få sitt vindskyddsskikt och vi valde 4,5mm Cembrit-skivor. Montaget startade tisdagen den 26 maj. Det dammade lite vid sågningen av skivorna, men hanteringen, placeringen och tätningen gick som på räls. Det vi upptäckte var dock att den lettiska plywooden är mycket hårdare än väntat, och skruvandet i lättreglar gav Otto och Thomas lite extra muskulatur i armarna. En synpunkt vi har skickat till Lettland för vidareutveckling, man ska inte glömma helheten. Vi har valt att skruva allt återanvändningsbart material som vi anser skulle kunna demonteras och användas igen, därav lite extra ”handarbete” nu under byggnation.

  Cembrit Windstopper-skivor, med lufttät anslutning mot vindduken.
  Hela vindskyddet är monterat.

  Efter en långhelg fortsatte vi bygget den 1-3 juni med montage av resterande fibercementskivorna.

  För ytterligare driftsäkerhet monterade vi en luftspaltsventil längst ner på väggarna. Det är ingen vanlig ventil utan en med många finesser. I och med att ventilen består av ett nät förhindras att gnistor och lågor tränger in i byggnaden, och den skyddar samtidigt mot skadedjur. Där har Eld och Vatten verkligen tagit fram en mycket viktig produkt, inte minst för trähus.

  Luftspaltsventilen monteras. Nätet skyddar mot både eld och skadedjur.

  Näst sista skruvjobbet för denna vecka var montaget av glesen för fasadinfästningen. Vi har denna gång bestämt oss för att inte använda träreglar som gles utanpå vindstopparen, utan perforerade stålprofiler. Detta för att ge fasaden ytterligare fuktsäkerhet, och man slipper en extra regel för luftning av ytterväggen, då vi har valt stående träpanel som ytskikt.

  Perforerad stålprofil för en fuktsäker fasad.
  Regelmontage pågår.

  Innan Otto tog ledigt inför sin dotters bröllop avslutade han takarbetena med att skruva vertikala 70 reglar för takets luftning. 400 skruvar totalt blev det, sade han. Tur att Thomas fanns som stark medhjälpare.

  Reglar för takluftning.

  Cellulosaisoleringen, gjort av återvunna Aftonbladet och Expressen, anlände. Ingen liten mängd, när man ser det så här samlat utanför huset, men återvunnet papper känns ”tryggt” att ha i både väggar och tak.

  Mycket återvunnet tidningspapper blev det.

  Fredagen den 4 juni kom Jakob och Marcus från Isoleringslandslaget för att utföra just detta jobb, att blåsa in cellulosa i 113 fack på 420mm tjocka ytterväggar och 64 fack på taket (dessa är hela 600mm tjocka).

  Vid torrt väder tar isoleringsarbetet 2,5 dagar, men så mycket tur hade vi inte. Först måndagen den 8 juni kunde vi avsluta arbetet med att fylla taket på ett fuktsäkert sätt.

  Cellulosa sprutas in i takkonstruktionen…
  …och i väggarna.
  Kvällstidningar, numera oläsbara men med stor miljönytta.

  Nu känner vi oss redo att ta emot 50 anmälda gäster och fira taklagsfest imorgon 9 juni. Det blir spännande!

  Circuitus 2.0 är klart för taklagsfest!

  Se filmen från stommonteringen, etapp 4!

 • Stommen – del 3

  Den 21 maj, dag 7, skulle Cirucitushuset få sina fönster.

  Allt började med en låda, lite som hos Ikea. Lådan byggs ihop och därefter förs den in i fönsterhålet i väggen. Denna box bildar också fönstersmygen och kommer att vara det lufttäta skiktet för fönstermonteringen och mot ytterväggen.

  En sammanbyggd fönsterbox.
  Boxen utgör smygen.
  Lufttät anslutning av fönsterboxen mot ytterväggen.
  Fönsterboxen från utsidan.
  Färdig smyg.
  Ett passivhusfönster.

  Fönstren är tunga, framför allt de stora i vardagsrummet som väger 140 kg. Här behövs bra hjälpmedel och 4 personer för att sätta dem på plats.

  Varje fönsterlåda får konsoler under, och fönstret monteras enligt anvisningar i lådan. Lufttätheten säkerställs med tejp.

  Köksfönster.

  Under samma tid gjordes taket vindtätt med ett mycket hållbart och regntätt vindmembran. Det applicerades på lättreglarna nerifrån och upp så att glespanelen kan användas som stege till nocken för komplettering av duken över hela 180m2 yta.

  Vindduk och glespanel placeras på taket.
  Taket är vind- och regntätt.

  Den 22 maj, efter 8 dagar, var lastbilen från Riga komplett tömt, huset var vindtätt, väderskyddat och hela bygglaget stolta och glada över resultatet. Och bygglaget, det var Ugis och Krists från Riga, vår österrikiska snickare Otto, fysioterapeuten Thomas, Tommy och jag.

  Ugis, Krists, Simone, Tommy, Otto och Thomas.

  Skyddet på panelens insida finns förresten där för att detta är den synliga ytan. När arbetet är klart invändigt tas skyddet bort, och väggarna är färdiga.

  Mest imponerad blir man över hur lite spill det blir på ett Circuitus hus. Efter hela stommonteringen är spillet några reglar som kommer att användas till eldkorgen hemma. Även volymen av sopor är på mycket låg nivå, endast 6 sopsäckar (mest emballage). Oavsett om man jobbar utomhus eller inomhus, så är byggplatsen ren och fin, det finns knappt några spån, inget avfall. Även i detta avseende är bygget därmed mycket miljövänligt.

  Spillet.

  Här kan du se en film om stomresningens tredje del.

 • Stommen – del 2

  Efter en mycket god farmorsfika började arbetet den 18 maj med lufttätning av väggarna, samt komplettering av skruvar i alla anslutningar. Det krävs ett noggrant arbete, men tätningen är enkelt att säkerställa. Anslutningen mot betongen kräver en primer innan den dubbla tejpen viks enkelt mot ytterväggarna.

  Lufttät anslutning mot plattan.
  Primer till betongen.
  Anslutningen mot betongen är lufttät.
  Skarvarna tejpas noggrant.
  En lufttät yttervägg.

  Parallellt började vi med att väderskydda taket med 18mm plywood-skivor ovanpå takstolarna. Skivorna är färdigkapade från fabriken i Riga med ”hona och hane” för att enkelt kunna appliceras på lättreglarna. Plywooden bildar takets lufttäthetsskikt.

  Plywood placeras på takstolarna.

  En ”dubbelstege” underlättar nu att applicera lufttäthetstejpen samtidigt på båda sidorna på skarvarna tills alla skivor är täta. Detta arbete tog ca. 1,5 timmar.

  Plywooden är klar. Dubbelstegen har underlättat arbetet och gjort det säkrare.
  Plywoodens skarvar lufttätas med tejp.

  Den 19 maj var huset helt väderskyddat. Utsikten från nocken över omgivningen var fantastisk!

  När den bärande delen var klar och lufttät kunde den isolerade delen placeras. På taket är det vanliga lättreglar som med start vid gaveln applicerades med cc avstånd 600mm för att på så sätt utforma facken till isoleringen. Alla lättreglar är färdigkapade och även här bidrar stegen till ett effektivt montage. En dubbelhäftande tejp sätts utvändigt på lättreglarna, vilket underlättar appliceringen av vindduken i nästa steg.

  Placering av lättreglar på nocken.
  Alla lättreglar monterade på nocken.

  I väggarna har samtliga paneler ett spår där prefabricerade ”halva” lättreglar sätts i, detta går snabbt, inget spill, inga extra mätningar.

  Montage av lättregel i väggen.
  Färdiga lättreglar i yttervägg.

  Här kan du se en film om stomresningens andra del.