Konsten att hålla tätt

96

Gummiduken vi valt till taket är verkligen något speciellt. Den tyska tillverkaren har utbildat våra snickare som takläggare, i alla fall för montering av duken. Lätt som en plätt, säger byggarna och värmer kanterna vid dukens skarvar med värmepistolen. Värmen gör att duken smälter och sammanfogas utan extra lim. Enligt tillverkaren ska tätheten bestå i minst 50 år. Det kändes tryggt att vi även denna dag hade finaste solväder.

97

Golvvärme i badrum och noggrann tätning inför flytspacklet och tätskiktet

Även om det inte behövs någon extravärme i vårt passivhus gillar vi att ha varma fötter just i badrummet. Golvvärmen som normalt är ett trögt system som ligger ingjutet i betong finns hos oss ovanpå plattan och kommer att täckas med flytspackel. Innan dess har dock vår rörkille fått en fin liten tätningsuppgift. Han har inte varit på bygget sedan han lade avloppsrören i marken. Nu kommer han att få en hel del jobb framöver.

98

Plåten måste få en extrarubrik även idag
Tittar man på detta stuprör så ser man hur mycket kärlek och omsorg som Simon lägger ner på sitt jobb. Varje liten detalj stämmer och är anpassad till husets form. Snyggt jobbat!

DSC_0232 low

Elen dragen överallt

Ja, de flesta tomrören ligger faktiskt innanför det lufttäta skiktet och det är det bästa alternativet man kan önska sig. Henrik, vår elektriker som också är utbildad passivhushantverkare, gjorde helt rätt överallt. Men han var glad att kunna använda sina nyförvärvade kunskaper i övergången mellan två takhöjder i gallerian. Här använde han manschetter som han tejpade noggrant mot det lufttäta skiktet, precis som man ska göra som passivhusproffs.

99

Ett tätskikt utan plastmattor, miljövänligt och ändå helt tätt

Ett tätskikt är inte bara ett tätskikt. Vi har letat så mycket efter miljövänliga alternativ och så hittade vi ett på hemmaplan! Vår byggare hade redan gjort goda erfarenheter med Patric som utför tätskikt med produkter som är helt fria från kemikalier – något som stämmer perfekt med vår filosofi. Duken och manschetterna kände vi igen från det lufttäta skiktet. Materialet är beprövat och godkänt och vi är mycket nöjda med resultatet.

104