En dansk skönhet och en dörr åt fel håll

115

En vacker utsikt kräver en matchande heminredning. Så har denna fina danska kamin hittat in i vårt hus. Då ett passivhus har väldigt lågt effektbehov även under uppvärmningsperioden är en kamin inte rätt värmekälla, och vi valde att placera vår mysfaktor i vinterträdgården istället. För hög effekt skulle innebära att man måste vädra bort värmen, och det vill vi inte i passivhuset.

Det kommer bli fina stunder här uppe i det vackra lilla rummet med sjöutsikt.

116

Där den stolta kaminen enkelt kunde ställas upp på golvet hade skorstenen en krångligare resa upp genom nocken. Det krävdes noggrannhet, tålamod och rätt verktyg för placering och genomföring. Här är verkligen varje detalj genomtänkt, inget i detta bygge görs på en höft.

118

En vit vägg och ett vitt tak är kanske inte så spännande att visa upp, men man förstår inte hur mycket arbete som ligger bakom om man inte får se det från början. Det spacklas och slipas och spacklas och slipas och målas och slippas och målas och målas och det blir verkligen fint. Ett mycket bra jobb, komplimang till våra målare!

119

Vi fick ett sista besök från Lettland med vår vackra entrédörr, givetvis i passivhuskvalitet med tre tätningar som öppnar sig som ett kassaskåp. Dörren är precis som alla fönster inåtgående vilket är normalt i nästan alla länder förutom Sverige. Här går dörrarna utåt. Vi valde att  simma mot strömmen. Fördelen med inåtgående dörrar är bl.a. att beslagen ligger inomhus, d.v.s. i den varma delen. Dörren blir mer hållbar, gästvänlig och säker, och man möblerar ändå inte bakom en entrédörr oavsett slagriktning, så nu kör vi så.

120

Tommy fulländade finishen för denna dörr med en omfamnande panel. Varje detalj ett mästerverk, och dörren gör sig så fint där den sitter.