Provplacering av solceller

105

Nu är provplaceringen av solcellerna genomförd. Mellan dessa fina 18 stolpar ska solcellerna monteras. Fyra klämfästen kommer att hålla de 83 kg tunga säkerhetsglasrutorna med integrerade kiselceller. Stolparna passar perfekt där de står upphöjda på det raka trallgolvet.

106

Då vinterträdgården ligger utanför klimatskalet, d.v.s. inte är permanent uppvärmd, behövdes en lufttät och isolerad avslutning mot passivhuset. Vi hittade en lucka med lågt U-värde och lufttät installation som öppnas via fjärrkontroll. En handledare följer med upp och tar vid där trappräcket slutar. Luckan ger dessutom en mycket fin bieffekt, dagsljuset skiner även in i mittdelen av gallerian.

Det kommer att bli spännande under driften att se hur vinterträdgården beter sig. Kanske blir det en värmelagring där uppe som bidrar till uppvärmningen nere, och vi kommer att ha luckan öppen under många tider av året. Vi ska testa och mäta!
Nu ser vi verkligen fram emot att leva här.

107

Det är inte mycket fokus på plan 2 nu, men det var ett roligt helgjobb att limma upp de små panelerna ovanför inglasningen. Det blev mycket fint och med detta lim dessutom hållbart och miljövänligt. En list på nedre delen och mot takpanelen kommer att bli ett väggavslut med fin finish.