Vårt hus har fått vackra ögon!

40

Veckans höjdpunkt var helt klart lördagen. Då kom två möbelsnickare från Litauen med våra nio fönster och två fönsterdörrar som skulle monteras under helgen. TV-teamet tittade förbi igen, denna historiska dag ville de inte missa.

32

Kl. 10 började montörerna att lasta av och placera fönstren vid respektive öppning. Så långt inga problem! Passivhusfönster är mycket speciella. De är inte bara funktionella och extremt energieffektiva utan också otroligt snygga.

31

Fönstren sitter i väggen som en vacker möbel, hantverk in i minsta detalj. Våra passivhusfönster har ett Uw-värde mellan 0,61 Watt per kvadratmeter och Kelvin och 0,73 Watt per kvadratmeter och Kelvin, d.v.s. ungefär hälften av dagens ”normala” energifönster.

Fönstren monteras dessutom lite längre in i fasaden, och karmen överisoleras. Detta skyddar fönstret, gör det hållbart och sparar många meter av de köldbryggor som man normalt får i anslutningen mellan fönster och yttervägg. Karmarna är isolerade och fönstren är mycket lufttäta, med tre genomgående täthetsskikt. De slår inåt och kan även öppnas en bit i överkant. Det kallas ”kippas” och är en mycket skön och praktisk funktion.

36

Allt måste ju inte vara friktionsfritt hela tiden och ja,  köksfönstret behövde anpassas. Men våra professionella montörer hade förstås de rätta verktygen med sig och fixade till detta. Det tog bara lite extratid.

38

Ändå var alla fönster och dörrar monterade innan dagen var slut. När killarna hade åkt hem lördag kväll kände vi oss glada och nöjda! Speciellt imponerande är den lufttäta anslutningen. Det är en tejp som monteras redan i fabrik och som är omlöpande runt varje fönster. Denna tejp sammanfogas med den lufttäta duken i väggen. Hörnen är alltid fönstrets känsligaste del. De fick en genomgående tejp – ingen chans för läckage!

Men först den 25/6 vet vi hur bra montörerna har jobbat. Då ska vi göra en lufttäthetsmätning som kommer att betygsätta alla snickares och montörers arbete.